8.2.2023: Kuivakäymälä matkailuautoon?

Niin kuin vielä 1980 luvun alkupuolella lapsuuden kodissani maalla. Ilman vettä ja kemikaaleja! Puruja vaan sekaan! Tämä on uusi trendi. Pian on kemiallinen kasetti-wc vanhanaikainen!

Tuo ajatus ei saa minua innostumaan, kun muistot tulvivat mieleen tuoksuista ja öttiäisistä. Taas Mieheni joka ei ole ulkohuussia joutunut ainoana vessana käyttämään lapsuudessaan on niin innoissaan tästä uudesta ympäristöystävällisestä muoti-ilmiöstä.Erotteleva kuivakäymälä matkailuautossa, kun ensikertaa vuosia sitten aiheeseen törmäsin oli ajatus kauhistuttava. Tuohan on ällöttävä ja varmasti haisevakin. Ei ikinä tuollaista laiteta meidän matkakotiin.

Nykyisin jotkut vaihdattavat tai vaihtavat tuollaisen vessan upouuteen yli sadantuhannen euron matkailuautoon. Vielä sanovat, etteivät enää koskaan halua kemiallista vessaa takaisin. Taitaapa sen saada suoraa asennettuna jo tehtaalta. Joku sanoo, ettei yhden henkilön tarvitse veivillistä kakkatörppöä tyhjentää kuin kahden kuukauden välein, eikä silloinkaan hajun takia. Miten tuo voi olla mahdollista, ajattelen.

Erotteleva kuivakäymälä. On omat muoviset törpöt niin nesteelle kuin pötkylöille. Erotteleva kuivakäymälämalleja on vaikka kuinka paljon. On eri materiaaleista tehtyjä, muovista, puusta ja metallista sekä kakkatörppöä ilman veiviä ja veivillä. On törppö/sankko ja kansi- sekä tuuletinsarjoja erikseen myytävänä. Tuo antaa mahdollisuuden omalle luovuudelle tehdä sellainen istuntopönttö kuin haluaa malliltaan ja väriltään.

Sahanpurut/kuivakäymälän tavalliset kuivikeet eivät ole niitä parhaita tähän juttuun, vaan on monenlaisia eri sekoituksia, jossa on osana hiiltä eikä kissanvessan aineksetkaan huonoja ole kuullemma.

Yksi lisäasia on asentaako tämän kiinteästi vaiko irralliseksi.

Laittamalla nettiin ja YouTubeen hakusanoja, Trenntoiletten, Trenntoiletten für Wohnmobil, BioToi Trockentrenntoilette, Composting Toilets, Separating toilets, niin aiheesta löytyy juttuja ja vertailuja, nettikauppoja sekä filmejä vaikka kuinka paljon. Kuivikkeistakin löytyy testejä. Uusin messu-uutuus on Thetford-kasetti-wcn muutospaketti, Kassettentrenntoilette auf der CMT.

Laitan vain nämä kaksi linkkiä tähän aiheesta:
- Umweltfreundliche Alternative zur Chemietoilette, https://www.promobil.de/werkstatt/ratgeber-einbau-trenntoilette-wohnmobil-umruestung/
- Umweltfreundliche Camping-WCs, https://www.promobil.de/zubehoer/trenntoiletten-anbieter-autarkes-camping/


Asiaan on tutkittu ja filmejä katsottu joululoman jälkeen paljon. Mutta tuo onkin asia kuinka minun mieleni saa muutettua asiaan, kun ajatuksiin tulee ne ulkohuussista tulleet ei niin positiiviset muistot.

Hajuton ei kemiallinen vessa ja saniteettinesteetkään ole. Jo pelkästään kemikaalin tuoksu on epämiellyttävä. Astia on kesäkelillä tyhjennettävä 2-3 päivän välein. Täällä Saksassa ja monessa muussakin maassa on hyvin tyhjennyspaikkoja, mutta oma lisätyö on aina etsiä apeista tyhjennyspaikka meidän enempi luonnonpuskissa ja parkkipaikoilla yöpyjillä. Varsinkin talviaikaan monesti ovat huuhteluvesihanat suljetut. Kesällä, kun lähes kuukausi kuljetiin Sveitsissä oli useamman kerran tyhjennyspaikka hakusessa ja myös Joululomalla 2022-2023 Sisiliassa.

Ainoastaan pissa ei kokemuksien mukaan haise astiassa vaan neste ja pötkylät saavat yhdistelmän tuoksumaan. Kuulema pissatörppöä ei kannata huuhdella vedellä, joka välissä ja sitten kun huuhtelee niin törpön pitää ennen käyttöä kuivua. Istuinosan muoviosia ja törpöt voi puhdistaa vesi-etikka tai vesi-sitruunahapposeoksella. 

Potkylätörppö, jossa on veivi on tarkoitettu pitempiaikaiseksi, eikä siihen kannata paperia laittaa sekaan. Taas sankko, jossa ei ole veiviä, niin siihen voi laitaa konpostipussin tai tavallisen roskapussin tai molemmat. Voi myös nakata paperit sekaan. Pussi on helppo ottaa pois ja laitaa sekaroskikseen.

Näihin erotteleviin vessoihin on saatavana tuuletin, joka myös nopeuttaa pötkylöiden kuivumista, mutta jotkut sanovat ettei sitä välttämättä tarvita. Kissaihmisenähän tiedän, että jos Kissa on tehnyt yöllä vessaan pötkylänsä, niin ei se enää aamulla haise, kun on kuivahtanut, mutta heti tehtyä se tuoksahtaa.

Mietin sitä, että onko järkeä tuollaiseen erottelevaan kuivakäymälään laittaa 600-1200 euroa rahaa.

Tämä olisi ympäristöystävällinen järkivalinta. Antaisi myös retkille enemmän vapautta ja joustavuutta, kun ei tarvitse niin usein kulkea tyhjennyspaikkojen kautta. Pötkyläpussin kuivikkeineen voi heittää sekaroskikseen vaikka 2-3 päivän välein ja nestetörpön tyhjentää tavalliseen vessaan. Joissakin tapauksissa puunjuurelle ravinteeksi.

Uskonko someihmisten väitteisiin, etteivät ihmiset halua enää entistä kemiallista vessaa takaisin, kun ovat kuivakäymälän laittaneet matkailuautoonsa. Näitä positiivisia tarinankertojia on kyllä löytynyt netinsyövereistä paljon. Vain yksi negatiivisempi. Eräs perhe moitti hajuhaitoista, kun lapsilla menivät asiat väriin astioihin.

Voi olla, että pikkuhiljaa maalaisenkin mieli ja ajatukset alkaa muuttumaan trendikkääksi ja laitetaan erotteleva vessa mökkiautoon. :)

Tämmönen p*skajuttu tänään, kun ei ihania reissukuvia voi napsutella hiirikäsiongelman takia.

©Soleil

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti